چرا کودکم از دندانپزشکی می ترسد؟
سلام به همه ی کودک سالمی های عزیز.
امروز خیلی دوست داشتم راجع به روانشناسی کودک در دندانپزشکی باشما صحبت کنم.
نکاتی درباره ی همکاری کودکان در دندانپزشکی خدمتتان عرض می کنم.و پاسخی به چند پرسش پر تکرار می دهم.
چه کار کنم که کودکم همکاری لازم را در دندانپزشکی داشته باشد؟؟
چه کار کنم تا نیاز به بیهوشی و درمان های تهاجمی تر نباشد؟؟
چرا کودک را می ترسانید؟
اولین نکته ای که میخواستم بگم این که :ما خیلی وقت ها می بینیم که والدین از یک سری حرف ها و جملات استفاده می کنند که این جملات در ناخودآگاه کودک تاثیر میگذارد و همین باعث می شود که کودک در مورد دندانپزشکی یک اظطراب و ترس اولیه ی بزرگی دارد.
مثلا این که مادر و پدر در خانه همیشه از این جملات استفاده می کنند : اگر شکلات و شیرینی و بستنی بخوری دندانت را می دهیم که خانم دکتر بکشد!و یا اینکه آمپول بزند،پس نباید شکلات بخوری.
در آن لحظه والدین به فکر خودشان که ما داریم از آسیب به دندان کودک جلوگیری می کنیم این حرف را می زنند.ممکن ست که خودشان هم یادشان برود که همچین حرفی زدند ولی در ناخودآگاه کودک اثر میگذارد و همین باعث می شود وقتی که کودک به ما مراجعه می کند اولین سوالی که ازما می پرسد این هست که:خانم دکتر می خواهید که دندانم را بکشید ؟درد دارد؟می خواهید که آمپول بزنید؟
والدین عزیز بدانید و آگاه باشید که این جملات برای ذهن کودک سمی و خطرناک هست.

استفاده از جملات مثبت و چند نمونه
ذهن کودک مانند صفحه سفید هست و این صفحه سفید را ما با جملات و رفتارهایمان پر میکنیم.به جای جملات مضر قبلی باید از جملات جذاب و روحیه بخشی مانند جملات زیر استفاده کنیم :
میخواهیم بریم دندانپزشکی که دندانت قوی بشه اگه شکلات بخوری دندانت ضعیف میشه.
بری دندانپزشکی دندانت سالم میشه و تو ناز و زیبا میشی.
این جملات میتواند تاثیر خوبی روی کودک بگذارد که در مورد دختر و پسر متفاوت می باشد که در پسران قوی شدن و شجاع شدن ودر مورد دختران خوشگل شدن ناز شدن و این چیزها اثر گذار می باشد.

آماده سازی کودک در فاصله ویزیت اولیه و جلسه درمان
و مورد دیگه ای که دوست داشتم بگویم و این را طبق تجربه بین مراجعان مشاهده کردم که تاثیر بسیار مثبتی دارد. ویزیت اولیه ی کودک که انجام شد تا جلسه ی درمان که یک تا دو هفته بعد هست همیشه به والدین میگویم که کودک را آماده کنید.
چگونگی آماده سازی کودک برای جلسه ی درمان
من همیشه به والدین می گویم که اگر کودک عروسکی دارد اسباب بازی دارد شما شروع کنید در این مدت همش راجع به دندانپزشکی حرف های خوب بزنید عروسکش را بگیرید شروع کنید. به کودک بگویید که مثلا امروز دندان عروسک هایت را درست کنیم .دندانش را میخواهیم پر کنیم، میخواهیم عصب کشی کنیم.
برنامه ها و بازی های دندانپزشکی را دانلود کنید.تا صداهای وسایل دندانپزشکی برای کودک آشنا بشود.
این بازی ها باعث میشود که ذهن کودک در آینده آمادگی داشته باشد.
یک خاطره از تاثیر عجیب آماده سازی ذهنی کودک

تجربه خیلی جالبی که داشتم کودکی مراجعه کرده بود و من احساس کردم به زور و اجبار روی صندلی دندانپزشکی نشسته و پیش خودم گفتم این بچه امکان ندارد اجازه بدهد جلسه ی بعد باهاش کار کنم.
بعد دوهفته که به همراه والدین مراجعه کرده بود عروسکی در دست داشت و کاملا آماده درمان بود. با همکاری کامل کودک و بدون هیچ مشکلی دوتا از دندان هایش را کشیدم.این تغییر کودک برایم بسیار عجیب بود.از مادرش دلیل آرامش کودک را پرسیدم .که مادرش پاسخ داد:«خانم دکتر دوهفته است که هرشب دارم باهاش کار می کنم. با اسباب بازی هاش بازی دندان پزشکی میکنیم. دندان عروسک هایش را هرشب مسواک میزنیم.»
«بهش میگم این چیزی که دندونپزشک در دهنش میذاره مثل جاروبرقی هست که آب دهنشو جمع میکنه.»
«اشکالی نداره که خانم دکتر یه وقت خواست دندونتو بکشه این کار باعث میشه میکروبا از دهنت بیان بیرون»
خب این کار ها باعث می شود که کودک کاملا احساس امنیت داشته باشد. ترس اولیه کودک را کاملا از بین می برد و با دندانپزشک اش هم خوب ارتباط برقرار میکند.بخشی از این برقراری ارتباط مربوط به ذهنیت اولیه کودک هست.
صحبت از تجربه منفی شخصی خودتان ممنوع!
نکته بعدی اینکه خیلی از والدین درمورد تجربه منفی خودشون از دندانپزشکی در خانه صحبت می کنند که این کار به شدت نادرست هست. هرگز این کار را نکنید.
چه والدین چه خواهر و برادر بزرگتر کودک .اصلا با همدیگر صحبت میکنند و شاید کودک را اصلا مخاطب قرار ندهند. که من امروز رفتم دندانم را کشیدم وخیلی درد داشت خیلی خون اومد.
فرقی نمی کند کودک درگوشه اتاقش با اسباب بازی هایش بازی می کند و در ظاهر اصلا حواسش به شما نیست. ولی این در ناخود آگاهش تاثیر می گذارد و وقتی وارد محیط دندانپزشکی می شود گفته های منفی شما به یادش می آید.
گاهی اوقات هم که پدر و مادر برای دندان های خودشان به دندانپزشک مراجعه می کنند کودک را به همراه می برند و همین باعث می شود که کودک صحنه هایی را ببیند که برایش مناسب نباشد.دکتر برای مادر بی حسی تزریق میکند یا دندان مادر را ترمیم میکند، مادر آخ میگوید یا رفتاری را نشان میدهد که این روی بچه تاثیر منفی میگذارد.
وقتی به ما مراجعه می کند و صدای وسایل مارا می شنود،همکاری اش را کلاً از دست می دهد و آن خاطرات تلخ برایش تداعی میشود. پس این هم خیلی مهمه که اصلا در مورد تجربه های منفی خودمان در دندانپزشکی با کودک صحبت نکنیم.
درآخر اینکه تلاش شما در آمده سازی روحیه کودکتان نقش به سزایی در همکاری آن ها در دندانپزشکی دارد.امیدوارم که این ویدیو برای شما مفید بوده باشد.