7 نکته برای بهبود لجبازی کودک
سلام الهام بشارت ده هستم روانشناس کودک و نوجوان از مجموعه ی کودک سالم
امروز میخواهم درمورد لجبازی کودکان صحبت کنم.میدونم که خیلی از خانواده ها با این مورد مواجه هستند و خیلی از این بابت ناراحتند ودر پی کاهش این رفتار نامطلوب هستند.
مواجهه والدین با لجبازی کودک
لجبازی در کودکان بنابر دلایلی اتفاق می افتد ولی هر چیزی که باشد والدین تلاش میکنند تا این رفتار را با باید و نباید ها و امر ونهی هایشان کاهش دهند. اما این چیزی به جز عصبی و پرخاشگر شدن کودکان به دنبال ندارد.
مامان و بابای عزیز! بچه ها از سن دوتاسه سالگی دقیقا لجبازی را در خودشان کشف میکنند.یعنی دقیقا پی میبرند که کنترل لجبازیشان دست خودشان است و جالبتر که متوجه میشوند که این رفتارشان در عکس العمل شما و اطرافیانشان تاثیر گذار است.به همین خاطر وسیله ای میشود برای اینکه عکس العمل های شما را محک بزنند.و همین باعث می شود که شما حسابی عصبانی بشوید.
هفت نکته برای اصلاح لجبازی کودک
حالا برای اصلاح این رفتار چند روش ساده را به شما پیشنهاد میکنم.
اولین مورد اینکه عصبانی نشید.شما هم لجبازی نکنید!مامان بابا اگر کودکت شروع به لجبازی کرد سعی کن بی اعتنایی کنی.در مرحله ی دوم گوش کن به بچه ات.کودکی که لجبازی میکند قطعا دلیلی برای لجبازی اش دارد.الان خیلی از پدر مادر ها میگویند نه به هیچ عنوان اینطور نیست این بچه کلا لجبازه.شما به بچه ات گوش کن.او تا دیروز به خانه دایی یا عمویش می آمد امروز میگوید نمی آیم.چرا؟
باید از او بپرسید عزیزم چه اتفاقی افتاده که دیگه دوست نداری به خانه دایی بیایی؟چرا دیگه به مدرسه رفتن علاقه نداری.شاید در خانه ی دایی اتفاقی افتاده باشد شاید او در مدرسه مورد آزار قرار گرفته باشد یا شاید معلم به او بی اعتناست.لطفا به حرف های کودک گوش کنید.

اصلاح سبک ارتباطی والدین با هم
در مرحله ی دوم باید بدانید اگر نوع رابطه ی پدر و مادر باهم پرتنش و تیره است نباید هیچ توقعی داشته باشید که کودک آرام و فرمان پذیر باشد.
پس باید سبک ارتباطی خودتان را اصلاح کنید.
پرهیز از بحث و مجادله با کودک
-لطفا برای اینکه کودک خودرا متقاعد کنید وارد بحث و مجادله نشید.بعض از والدین کارهایشان عادی و روی روال است اما کودک قبول نمی کند که این مقاومتِ کودک باعث نارضایتی والدین می شود.
پدر و مادر عزیز با کودک بحث نکنید بلکه به جای آن انتظار خودرا واضح و شفاف به کودکتان بگویید ودر ادامه پیامد های رفتار نادرست او را به کودکتان گوشزد کنید.
لطفا مانند دارکوب نباشید و از تکرار بیش از حد وزیاده گویی بپرهیزید.
تقویت مثبت و پاداش دهی به کودک
تقویت مثبت یعنی وقتی کودک رفتار مناسبی از خود نشان داد به خوبی تشویق شود.
سیستم پاداش:کودکان عاشق این هستند که برچسب ها و جایزه های کوچک دریافت کنند.دقت کنید جایزه هایی که مورد پسند کودک باشد.مثل دهه پنجاه و شصتی ها نباشید که برای تولد بچه ها لیوان و پارچ و قابلمه می آوردند(البته الان شرایط برعکس شده یعنی تولد مادر،پدر برای مادر عروسک می خرد که این هم خوب نیست)

سازش با کودک
سازش و مصالحه:این مورد را با مثالی برایتان توضیح می دهم.کودک می خواهد با لباس خانگی به مدرسه یا مهمانی رسمی بیاید.در این هنگام به نظر شما واکنش صحیح چیست؟آیا باید در برابر خواسته ی او کوتاه بیاییم؟یا اینکه با اصرار بر نظر خودمان چون منطقی هست پافشاری کنیم؟هیچکدام روش خوبی نیست.بلکه باید پیشنهاد جایگزین به او بدهیم.در مثال خودمان چند نوع لباس دیگر را به کودک پیشنهاد کنیم لباس هایی که مورد رضایت او و ما باشد.
این مورد اهمیت ویژه ای نیز برای آینده کودک دارد.او باید یاد بگیرد که وقتی وارد جامعه شد همیشه حرف آخر را او نخواهد زد و قطعا او رهبر و رییس همه گروه های اجتماعی که درآن قرار می گیرد نخواهد بود.پس باید قادر به گفتگو و مصالحه با افراد گوناگون باشد.
خانم الهام بشارت ده⬅️روانشناس درمانگاه کودک سالم